SAKELICIOUS: Eerste Japanse slijterij van Europa

Amsterdam – Op vrijdag 20 juli opent de eerste Japanse slijterij van Europa haar deuren. SAKELICIOUS is gevestigd op de Stormsteeg 4, Chinatown in Amsterdam. De slijterij is een antwoord op de stijgende vraag naar de Japanse drank sake in Nederland. Naast sake zal SAKELICIOUS ook Japanse whisky, bier, pruimenwijn en shochu verkopen. De winkel zal van dinsdag tot zondag van 12.00 uur tot 20.00 uur geopend zijn.

Waar in het verleden alleen Japanse restaurants sake op de kaart hadden staan, gaan nu ook steeds meer restaurants met een westerse keuken deze Japanse godendrank serveren. Hierdoor wint de drank aan populariteit bij het publiek. Bovendien wordt voor steeds meer mensen duidelijk dat sake ook sec gedronken kan worden, op het terras of thuis op de bank.

SAKELICIOUS biedt in de eerste plaats een assortiment van verschillende sake waar geen toegevoegde stoffen als sulfiet of conserveringsmiddelen in zitten. Sake is slechts beperkt beschikbaar in Nederland. SAKELICIOUS probeert in de toenemende vraag te voorzien en opent een winkel met een webshop in het hartje van Amsterdam. Initiatiefnemer en eigenaar Tim Vloeimans zat zelf ook met dit probleem: “Voor het gewone publiek is sake moeilijk verkrijgbaar. SAKELICIOUS wil dit veranderen: wij gaan sake betaalbaar en toegankelijk maken.” SAKELICIOUS wil het publiek ook bekend maken met andere Japanse dranken, zoals whisky, bier, pruimenwijn en shochu. Shochu is een gedistilleerde drank, meestal gemaakt van rijst, zoete aardappel of bruine suiker en is erg populair onder Japanners.

SAKELICIOUS wil door middel van het inspelen op emotie en beleving een alternatief bieden voor de reguliere alcoholische dranken. De winkelruimte is zo ingedeeld dat je een experience ervaart over de geschiedenis, traditie en hoe sake te drinken. Het publiek dat nog onbekend is met sake kan zo een impressie krijgen. Tevens kan er in het proeflokaal deelgenomen worden aan proeverijen.

De winkel is op dit moment al geopend voor publiek, maar op vrijdag 20 juli om 17.00 uur wordt SAKELICIOUS volgens traditioneel Japans gebruik (Kagami Biraki) officieel geopend. Op deze dag is een aantal genodigden aanwezig. Ook de pers is van harte welkom voor de openingsceremonie en een sake proeverij die gegeven zal worden door vooraanstaande sake-kenners in Nederland.